Gıda Sektöründe Tedarik Zinciri Süreçleri Hakkında Tespitler

Bugün dünya nüfusu 7,2 milyar sınırını zorlarken , bundan sadece 40 yıl önce bunun yarısı yani 3,6 milyar olduğunu biliyor muydunuz ?  Peki önümüzdeki 10 yılda 1800 ve 1900 yılları arasındaki yüzyıllık süreden daha fazla artış olacağını.

Artan nüfusa karşın dünyada ekilebilir alanların sayısı giderek azalıyor. Temiz ve sulamaya uygun nitelikte su kaynakları yok oluyor. Küresel ısınma kaynaklı verim düşüyor , verimli topraklar çölleşen arazilere dönüyor.  Teknoloji sayesinde mevcut alanlardan daha fazla verim alabilmek için yapılan çalışmalar bir noktada yetersiz kalmaya başladı bile.

Gıda sektörü tüm bu belirsizlikler ve riskler arasında her gün 7,2 milyar insanın günde 3 kere yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamaya çalışmaktadır. Sektörün 3 temel girdisi vardır . Bunlar kaynağına göre ;

  1. Bitkisel kaynaklı ürünler ( Mısır ,pirinç , buğday vs.)
  2. Hayvansal kaynaklı ürünler ( Et ,süt , yumurta vs.)
  3. Doğadan elde edilen kimyasallar ( Tuz , minaraller  vs)

Hayvansal ve bitkisel ürünler yenilenebilir girdilerdir. Doğadan elde edilen girdiler ise doğada hazır bulunurlar ama saflaştırıp kullanılır hale getirmek maliyetlidir.

Raf ömürlerine göre sınıfladığımızda ise 3 sınıf girdi bulunur ;

  1. Raf ömürleri kısa olan girdiler (Hayvansal ürünler – 0 ile 6 ay arası )
  2. Raf ömrü orta olan girdiler ( Bitkisel ürünler – 0 ile 3 yıl arası )
  3. Raf ömrü uzun olan girdiler ( doğadan gelen kimyasallar )

Sektöre Genel Bakış

Gıda sektörü  insan oğlunun dünyaya ilk ayak basması ile başlamıştır dersek yanlış olmaz. Biliyorsunuz bilinen ilk ticaret şekli avcılık ve toplayıcılık ile elde edilen gıdaların değiş tokuşu ile başlamıştır. Raf ömrü kısa olan gıdaları hemen tüketme zorunluluğu ,gıdaların elde edildiği bölgelerde yöresel olarak tüketilmesi sonucunu doğurmuştur. Bu tüketim alışkanlıkları dediğimiz kültürü oluşturmuştur.

Endüstri devrimi ile ulaşımın kolaylaşması  , soğutma,  saklama , kurutma teknolojilerinin gelişmesi gıdaların daha uzun mesafelere ulaştırılmasını sağlamış , değiş tokuş yerini ticarete bırakmıştır. Uzak mesafelere giden gıdaların nefasetini tekrar kontrol etme ihtiyacı doğmuş , kalite sistemleri kurulmaya başlamıştır.

Yazar: Erdoğan ERGÜL

Gıda Sektöründe Tedarik Zinciri Süreçleri Hakkında Tespitler

Reklamlar

About ahmetturkan

ekonomist
Galeri | Bu yazı AHMET TÜRKAN içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s