TSK İç Hizmet Kanunu 35. maddesi ve 27 Nisan Bildirisi çıkışlarıyla ‘demokrasi açılımı’ yapan CHP’nin Türkiye’de yaşanan hemen hemen tüm darbe ve müdahalelere destek verdiği görülüyor
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı “darbe polemiği” partilerin darbe dönemlerinde ve asker-siyasetçi geriliminde takındığı tutumları da gündeme getirdi. Bugün iktidarı e-muhtıra’ya direnmemekle suçlayan CHP’nin tarihinde darbeye alkış var. CHP’nin darbelere desteği 1960 ihtilaline dayanıyor. 17 Ocak 1960’ta CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, Başbakan Menderes’i işaret ederek , “Sabık Başbakan olmaktan bu kadar dehşete düşerek korkan zatın, korktuğu şeyin mübalağa edilecek bir hadise olmadığına kendisini inandırması ve alıştırmaya başlaması lazımdır. Çünkü korktuğu en kısa zamanda başına gelecektir” diyordu. Ve 27 Mayıs 1960’ta ise istenen oldu.
27 MAYIS MEŞRU BİR AMELİYATTIR
Demokrat Parti (DP) iktidarına karşı yapılan ve Türkiye’deki ilk darbe olan 27 Mayıs 1960 darbesinde CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, Milli Birlik Komitesi Başkanı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Başkumandanı Cemal Gürsel’i ziyaret ederek tebriklerini sunmuştu. İnönü ayrıca, yaptığı açıklamalarla da darbeyi destekleyen söylevler vermişti. İnönü, 27 Mayıs’ın ertesi günü gazetelere yansıyan açıklamasında, “Şanlı Türk ordusu memleketi maddi-manevi çöküntüye götüren, açıkça anayasa dışı baskı idaresine son vermiş, milletin mukaderatını eline almıştır” demişti. 1 Haziran 1960 tarihinde ise İnönü, “İhtilal hareketini memlekette meşru bir ameliyat kabul ederim” demişti.
ECEVİT MUHTIRAYI DESTEKLEDİ
12 Mart muhtırasına CHP’nin tavrı da eleştiri konusu olmuştu. Dönemin DP milletvekili Hasan Korkmazcan, star’a yaptığı açıklamada, darbe bildirisinin Meclis’te okunmasına parti olarak karşı çıktıklarını, ancak CHP sıralarından herhangi bir tepki verilmediğini söylüyor. Muhtıranın ardından hükümeti kurma görevi verilen Nihat Erim daha sonra yazdığı “12 Mart Anıları” adlı kitabında, “Ecevit’in muhtırayı desteklediğini, ancak kendisine hükümeti kurma görevi verilmemesi üzerine tepki gösterdiğini” iddia ettie.
‘HER SATIRINA KATILIYORUZ’
1980 döneminde ise pek çok siyasi parti gibi CHP’nin de faaliyetlerine son verildi. CHP, 28 Şubat sürecinde de Başbakan Erbakan’ı suçladı. Baykal, “Ya değiş, ya git”dedi.
CHP, e-darbe diye bilinen 27 Nisan 2007 bildirisini destekledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, “Her satırına katılıyoruz” dedi. •STAR HABER MERKEZİ
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.